Ik heb eigenlijk niet echt een soort proefje gedaan, maar ik heb mijn stamboom opgevraagd. 

Ik heb nu in mijn verbeterperiode wel een proefje gedaan. Ik heb gekeken wat er gebeurt als je brood een week laat liggen in een plastic zakje en wat er gebeurt als je brood laat liggen in de open lucht. 

Voorspelling:
Zelf denk ik dat het brood wat in de open lucht ligt, minder lang vers blijft doordat het sneller uitdroogt en er misschien wel veel schimmel op komt. Zelf denk ik dat het brood in het zakje niet gaat schimmelen omdat het verpakt zit. 

Materialen:
2 boterhammen
1 plastic zakje

Stappenplan:
Stap 1. Doe een boterham in een plastic zakje.
Stap 2. Leg de andere boterham ergens neer waar je hem niet kunt zien, zodat je na een week pas ziet wat er is gebeurt. 

Eindresultaat:
Beide boterhammen zijn toch echt beschimmeld (ook al dacht ik dat niet), maar de boterham die in de open lucht heeft gelegen is veel meer beschimmeld dan de andere.

Hoe kan dit?:

Als je brood een paar dagen laat liggen dan kan er schimmel op groeien. Meestal moet het het liefst een beetje warm en vochtig zijn. Je doet het brood in een plastic zakje, zodat het dan niet uitdroogt (wat ik dus al dacht).

Schimmels planten zich dus voort met sporen. Die sporen zijn mega klein en kunnen zich door de lucht verspreiden. Uit een spoor kan een nieuwe schimmel groeien.

Huislucht bestaat uit veel verschillende soorten delen, waaronder huidschilvers en vezels van kleding. Ook bevat het sporen van schimmels. Die sporen gaan op de boterham zitten als je hem in de lucht legt. En doordat er meer sporen op de boterham zitten, kan er ook meer schimmel op groeien.

Bronnen:
Gertjan van der Meer (mijn vader) & Tjitske van der Meer (mijn moeder)