Cellen, wat zijn dat nou eigenlijk? Ik ga de belangrijkste dingen over cellen vertellen! Wat is nou eigenlijk een celkern? En wat zijn celmembranen, cytoplasma's, vacuole's en bladgroenkorrels? Lees verder en je komt het allemaal te weten!

Wat is een celkern?
De celkern is een rond of ovaal lichaampje, dat meestal in het midden van de cel ligt. De celkern is een onmisbaar onderdeel van de cel. Lichaamscellen zonder celkern zijn niet in staat om te groei of te deling. De celkern bestaat uit kernvocht. In het celkernvocht bevindt zich een aantal donkere korrels. Ook bevinden zich in de celkern vaak vormen  die wat donkerder en groten van vorm zijn, dat zijn de kernlichaampjes. 


Wat zijn celmembranen?
Een celmembraan is een enorm dun vliesje die zorgt voor een scheiding tussen de cel en de cel zijn of haar omgeving. Zo is alles wat in de cel zit beschermt. De openingen in een celmembraan worden gebruikt voor uitwisselingen van eiwitten, suikers en ook veel andere stoffen uit de omgeving, 

Wat is een cytoplasma?
Het cytoplasma een soort oplosmiddel voor stofjes die in de cel zitten. Hierdoor behouden eiwitten hun mooie vorm en kunnen er geen stofjes afbreken. Een juiste samenstelling van opgeloste stofjes in het cytoplasma zorgt ervoor dat de cel water uit zijn of haar omgeving opneemt. 

Wat is een vacuole?
Een vacuole is een met vocht gevuld blaasje, dat een soort van omringt is door een vacuolemembraan dat zich in het cytoplasma van een cel bevindt. Dierlijke cellen bevatten vaak geen of extreem weinig kleine vacuolen. Plantaardige cellen bevatten juist meerdere kleine vacuolen. Door het vergroten van de vacuolen wordt de cel uitgerekt. Jonge plantencellen bevatten meerdere vacuolen. Het vocht in de vacuolen bestaat uit water met daarin een soort opgeloste stoffen. Dit vocht bevat reservestoffen, kleurstoffen en afvalstoffen. De kleurstoffen zorgen voor de kleur van bijvoorbeeld planten en bloemen.

En wat zijn bladgroenkorrels nou eigenlijk?
Bladgroenkorrels zijn eigenlijk simpelweg deeltjes in een cel die ervoor zorgen dat planten groen kleuren. Ook is het zo dat bladgroenkorrels alleen maar voorkomen in planten. Bijna alle planten zijn helemaal of voor een deel groen. Dat komt dan natuurlijk omdat er in de meeste planten bladgroenkorrels zitten.  

Maak jouw eigen website met JouwWeb