Een afweermechanisme is eigenlijk een soort van techniek of trucje. Je lichaam heeft een paar afweermechanismen die je beschermen tegen verschillende ziektes. Als zulke stofjes toch wel perongeluk in je lichaam komen, vinden afweerreacties (vernietigen van de ziektes) plaats.
Uitwendige afweer
De huid is een hele belangrijke bescherming tegen ziektes en bacteriën van buiten. De huid is een helemaal gesloten orgaan, waar in gezonde omstandigheden, bijna geen dingen doorheen kunnen. Door talg en bacteriën kunnen ziektes moeilijk het lichaam binnen. Ook maagzuur houdt ziektes buiten ons lichaam. In de zure gebieden kunnen ziektes niet overleven. De huid beschermt dus tegen binnendringen van ziektes.
Aspecifieke inwendige afweer
Soms weet een ziekte toch in het lichaam te komen. Als de ziekte in het lichaam zit, gaat hij eerst naar de aspecifieke afweer. Deze afweer bestaat uit verschillende bloedcellen. Aspecifieke afweer richt zich niet echt op één ziekte, maar op allemaal verschillende ziektes.
Specifieke inwendige afweer
Er zijn ook witte bloedcellen. Die zijn gespecialiseerd in het tegengaan van ziektes. Als bijvoorbeeld een dier voor de eerste keer met een ziekte in aanraking komt, gaat het lichaam van het dier antistoffen (stofje tegen een ziekte) maken. Zodra er genoeg bloedcellen gemaakt zijn, wordt de ziekte tegengegaan en vernietigd en dan geneest het dier. Als het dier dan weer wordt getroffen door diezelfde ziekte, dan maakt het lichaam weer hetzelfde stofje aan alleen dan veel sneller.
Maak jouw eigen website met JouwWeb